Zwangerschap
Osteopathie bij baby's
Osteopathie bij Baby's
Wanneer een pasgeboren kind veel huilt, roept dat vaak heftige emoties op. Ouders voelen zich vaak ten einde raad, bezorgd over de gezondheid van hun kind, en raken steeds meer uitgeput. Osteopaten zien veel huilbaby’s, baby’s die perioden van irritatie, jengelen of huilen laat zien van ten minste 3 uur per dag en gedurende minimaal 3 dagen per week voor een periode van ten minste 3 weken achtereen. Dat is lang, heel erg lang. Overigens is het niet ongewoon wanneer een pasgeborene in de weken na de geboorte steeds meer huilt. De piek ligt ongeveer op 8 weken met zo’n 2-2,5 uur huilen per dag. In de namiddag en vroege avond wordt er het meest gehuild.
/ / / / / / / /
Tijdens het eerste consult is het cruciaal dat jullie als ouders voldoende tijd hebben om jullie verhaal te doen. De osteopaat zal eerst beoordelen of het kind over het algemeen gezond is en voldoende gevoed wordt. Als dit het geval is, kunnen er nog steeds diverse oorzaken zijn voor het overmatige huilen.
Geen bescherming
Voor de baby zelf verandert er zoveel vanaf de geboorte, daar kunnen we ons nauwelijks iets bij voorstellen. Zelf ademhalen en drinken. Geen bescherming van de baarmoeder maar alles op eigen kracht moeten doen, het zou zomaar als een bedreiging kunnen voelen. De impact van een geboorte, via natuurlijke weg of keizersnede, moet ook niet onderschat worden. Iedereen, ook baby’s, reageert daar op zijn of haar eigen manier op.
Onderliggende oorzaken van overmatig huilen
Heb je gemerkt dat je baby meer huilt dan normaal? Soms zijn de tekenen van ongemak duidelijk, zoals huilen, maar andere keren kunnen ze subtieler zijn, zoals lichamelijke spanningen. Veel ouders ervaren dat hun baby zich 'overstrekt als een plank', een voorkeurshouding heeft, spuugt, enzovoort. Als ouder kan het verontrustend zijn om je kleintje zo ongemakkelijk te zien.
Gelukkig kan osteopathie helpen om de oorzaak van deze klachten te achterhalen en te verlichten. Door het onderzoeken van de spanning in het lichaampje, mogelijke problemen met voeding, interacties tussen ouder en kind, en verstoringen in het slaapritme, proberen we een compleet beeld te krijgen van wat je baby dwarszit. Ons doel is om samen met jou de beste oplossingen te vinden, zodat zowel jij als je kleintje weer meer rust kunnen ervaren.
Zachte en effectieve behandelmethoden
Voor sommige zaken kan een osteopaat goede oplossingen bieden: met de handen wordt rustig en zorgvuldig gezocht naar vastzittende lichaamsdelen en met dezelfde rust en zorgvuldigheid losgemaakt. Voor jou en je kind moet e.e.a. comfortabel aanvoelen. Tekst en uitleg zijn daarbij heel normaal, noodzakelijk zelfs; alles moet erop gericht zijn om de stress bij iedereen te verminderen. Een osteopaat kan ook niet alles, dus doorverwijzen is soms nodig. Wij werken dan ook samen met het consultatiebureau, lactatiedeskundigen, enzovoort, omdat dit noodzakelijk is om tot de beste zorg te komen.